top of page

Érzelmekre Fókuszáló Lelkigondozás

Akár egyéni, akár páros lelkigondozói folyamatba jössz vagy jöttök hozzám, mindig az érzelmekkel
dolgozunk. Ezt segítem a történeteden, vagy a köztetek lévő dinamikán keresztül, mint külső „szív és
szem”, kibontani, felismerni, megérteni számodra. Addig fogom a kezed, (kezeteket) és vagyok
melletted, ameddig emberi és szakmai támogatásom szükséges.
Ha saját belső erőforrásaidat eléred még, és magad erejéből szeretnél tovább lépni elakadásból,
életkrízisből, akkor számodra az alábbi technikákat javaslom elindulásként. Ezekkel segíteni tudsz
magadanak az érzelmi önismeret és az érzelmi szabályozás fejlesztésében is, nem csak a „gödörből”
való kijutásban.

Az érzelmekre való fókuszálásnak számos módja van, néhány lehetőség ezek közül:

  1. Tudatos jelenlét: A tudatos jelenlét egy olyan technika, amelynek célja, hogy tudatosan figyeljünk a jelen pillanatra, és elfogadjuk az érzelmeinket és gondolatainkat anélkül, hogy megpróbálnánk megváltoztatni vagy elkerülni őket. A tudatos jelenlét gyakorlása segíthet abban, hogy az érzelmeinkre fókuszáljunk, és megértsük, mi okozza azokat. 
     

  2. Érzelmi napló írása: Az érzelmi napló írása segíthet abban, hogy az érzelmeinkre fókuszáljunk, és megértsük, milyen tényezők okozzák azokat. Az érzelmi napló írása során jegyzetelhetjük az érzelmeinket, amelyeket a nap folyamán érzünk, és feljegyezhetjük a körülményeket vagy helyzeteket, amelyek kiváltották azokat. 
     

  3. Meditáció: A meditáció segíthet az érzelmi önismeret fejlesztésében, az érzelem szabályozásában és az érzelmi egyensúly megtalálásában. A meditáció során összpontosítunk a légzésre és a felbukkanó érzelmekre, megpróbáljuk elfogadni, megérteni azokat, és a megengedés állapotába kerülni.
     

  4. Szimbólumok használata: Az érzelmekre való fókuszálásnak egy másik módja lehet szimbólumok használata. Például, ha valaki dühös vagy frusztrált, akkor elképzelheti, hogy egy viharos tengeren hajózik, vagy egy szélvihar tombol körülötte. Képekkel fejezi ki a benne lévő érzelmeket. A szimbólum segíthet megérteni és elfogadni az érzelmek jogosságát, természetességét és könnyíteni tud annak súlyán.

bottom of page